Poniżej przedstawiamy instrukcję wykonania jajka metodą karczochową:
Krok 1:
Potrzebne rzeczy do wykonania jajka:
jajko styropianowe 15 cm (lub inny rozmiar)
wstążka satynowa kremowa 2,5 cm (ok 2m)
wstążka satynowa pomarańczowa 2,5 cm (ok 3m)
wstążka szyfonowa pomarańczowa 1,9 cm (ok 1m)
szpilki 22 mm
szpilki z kolorową główką
perełki pomarańczowe opalizujące 6 mm
nożyk do tapet (lub coś innego do wpychania tasiemki)
nożyczki
stojak Faberge (opcjonalnie zamiast robienia nóżek ze szpilek)
Krok 2:
Satynową wstążkę w kolorze pomarańczowym przycinam na jednakowe paski długości 6 cm. Ze wstążki kremowej odmierzam jeden pasek długości 6 cm.
Krok 3:
Odmierzony kawałek wstążki kremowej przypinam szpilkami do spodu jajka mocując ją w czterech rogach.
Krok 4:
Pocięte paski wstążki pomarańczowej o długości 6cm składam w kształt trójkąta i przypinam na rogu z każdej strony przypiętej wcześniej wstążki kremowej.
Można trójkąty upinać złożeniem do dołu lub złożeniem na wierzch.
Krok 5:
Pomiędzy przypiętymi trójkątami dopinam kolejne.
Krok 6:
Układam kolejny rząd trójkątów, aż do połowy jajka.
Krok 7:
Przygotowuje materiały niezbędne do wykonania drugiej części jajka.
Krok 8:
Ze wstążki kremowej ucinam kawałek o długości wystarczającej do objęcia jajka w połowie celem przysłonięcia składań części karczochowej.
Krok 9:
Nacinam jajko nożykiem do tapet robiąc rowki około 0,5 cm głębokie, o szerokości mniejszej o około 2 cm niż wstążka. Z kremowej wstążki odcinam paski o długości nieco większej niż objętość jajka, a następnie przy pomocy nożyka to tapet przyłożoną do jajka wstążkę wpycham do przygotowanych wcześniej rowków chowając w nich jej brzegi.
Jeśli chcemy uzyskać efekt pomarszczonej wstążki (tak jak ja) używam tasiemki 25mm, natomiast jeśli chcemy efekt gładkiej tasiemki wtedy musimy użyć wstążki szerszej – 38mm.
Krok 10:
Pierwszą warstwę wstążki umieszczoną w rowkach mocuję szpilkami ozdobionymi koralikami w kolorze pomarańczowym opalizującym.
Krok 11:
Przycięte wcześniej paski kremowej wstążki upycham w rowki do samej góry jajka zostawiając na czubku kawałek pustego miejsca na kokardkę.
Krok 12:
Umacniam wstążki przypinając gdzieniegdzie w rowkach szpilki z przymocowanym koralikiem wykańczając w ten sposób jajko
do samej góry.
Krok 13
Przygotowuję materiały niezbędne do wykonania kokardki na jajku.
Krok 14:
Z szyfonowej wstążki w kolorze pomarańczowym obcinam pasek długości około 1 m, następnie formuję kokardkę.
Powstałą kokardkę umieszczam na czubku jajka przypinając ją szpilkami.
Krok 15:
Przymocowaną kokardkę ozdabiam koralikami.
Krok 16:
Z zestawu szpilek z kolorowymi główkami wybieram trzy kolorem zbliżone najbardziej do kolorów tasiemki, następnie na każdą z nich nawlekam pomarańczowe koraliki zakrywając je do połowy.
Krok 17:
Uzupełnione do połowy koralikami szpilki posłużą jako podstawa jajka tworząc jego nóżki.
Wpinam je więc w dolną część jajka tworząc trójkąt.
Szpilki muszą zostać umieszczone pod skosem, by jajko było stabilne
i by żadna nóżka nie wisiała w powietrzu. Nie należy umieszczać zbyt wielu koralików, bowiem przynajmniej pół szpilki musi zostać umieszczone w jajku, aby mogło ono stać.
Krok 18:
Stawiam jajko na nóżkach (lub na stojaku) i ozdoba wielkanocna jest już gotowa.